مقایسه تغییرات تولید سیبزمینی طی نیم قرن اخیر در مناطق جهان تفاوتهای زیادی را نشان میدهد. برای ارائه تصویر درستتری از تغییرات و اجتناب از نوسانات جزئی سالانه، ارقام میانگین سهساله 1970، 1971 و 1972 بهعنوان دوره ابتدایی و میانگین سهساله 2018، 2019 و 2020 بهعنوان دوره انتهایی مورد بررسی قرار گرفتند. در طی این مدت، تولید جهانی سیبزمینی 1/2 برابر شده است بهطوریکه در آفریقا 8/66 برابر، آسیا 5/15 برابر، آمریکا 1/67 برابر و اقیانوسیه 1/54 برابر بوده درحالیکه تولید آن در اروپا تقریباً نصف (46/0) شده است. اگرچه سطح زیرکشت این محصول در جهان 21 درصد کاهش یافته اما تحت تأثیر ارتقاء 52 درصدی عملکرد در هکتار، تولید جهانی آن 20 درصد افزایش یافته است.
بررسی این ارقام در ایران، افزایش بسیار زیادی را در مقایسه با میانگین جهانی نشان میدهد بهنحوی که طی این مدت تولید ایران 10/8 برابر، سطح زیرکشت 4/3 برابر و عملکرد آن 3/1 برابر شده است. سطح زیرکشت از کمترین سطح خود در سال 1970 میلادی (1349 خورشیدی) معادل 38 هزار هکتار در سال 2005 (1384 خورشیدی) به عدد 190 هزار هکتار میرسد. سطح زیرکشت در سالهای 2018 و 2019 کاهش چشمگیری نشان داده و به حدود 107 هزار هکتار کاهش یافته و در سال 2020 با افزایشی نسبی به 131 هزار هکتار میرسد که با عدد بالای 190 هزار هکتاری، فاصله زیادی دارد.
عملکرد سیبزمینی در سالهای ابتدای دوره مورد بررسی در جهان (میانگین پنجساله 1970 تا 1974) حدود 14/2 تن در هکتار و در ایران 34 درصد کمتر و در حدود 10/6 تن در هکتار بوده است. در سالهای آخر دوره مورد بررسی (میانگین پنجساله 2016 تا 2020)، عملکرد سیبزمینی در ایران بهحدی افزایش یافته که به 33/3 تن در هکتار رسیده و 36درصد بیشتر از میانگین جهانی آن (2/21 تن در هکتار) شده است (شکل 4).
مقایسه تغییرات سطح زیرکشت و تولید ایران با ارقام جهانی نشان میدهد که طی نیم قرن اخیر مناطقی که سابقه کشت سیبزمینی در آنها کمتر بوده و مناطق کمتر توسعهیافته، روند افزایشی بیشتری را در سطح زیرکشت داشتهاند. آفریقا 382 درصد و آسیا 162 درصد بر سطح زیرکشت خود افزودهاند اما در اروپا 69 درصد، اقیانوسیه 18 درصد، آمریکا 11 درصد
و سطح زیرکشت جهانی 18 درصد کاهش یافته است. سطح زیرکشت در ایران 196 درصد بالا رفته که رقمی مابین میانگینهای آفریقا و آسیا است. میانگین تولید جهانی این محصول طی نیم قرن 27 درصد، آفریقا 738 درصد، آمریکا 78 درصد، آسیا 397 درصد، اقیانوسیه 61 درصد و ایران 849 درصد اضافه شده است. تولید اروپا در این مدت 51 درصد کاهش یافته است (جدول 1).
بهمنظور بررسی روند تغییراتِ تولید سیبزمینی و دیگر محصولات زراعی و باغی از سال 1970 تا سال 2020، دادههای یادشده از تارنمای (سایت) سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد فائو (FAO) استخراج شد. اطلاعات جمعیتی این دوره زمانی در مقاطعِ دارای اطلاعاتِ حاصل از سرشماری، از مرکز آمار ایران اخذ شده و برای سالهای مابین سرشماریها اقدام به برآورد جمعیت برای هر سال شد. به این منظور، نرخ رشد جمعیت در حد فاصل مقاطع زمانی محاسبه و با تعمیم این نرخ رشد به سالهای بین مقاطع، عدد جمعیت هر سال با استفاده از رابطه پیشبینی جمعیت برآورد شد.
طی دوره 51 ساله مورد بررسی، جمعیت 2/9 برابر و تولید کلی محصولات زراعی و باغی 4/4 برابر شده و این در حالی است که تولید سیبزمینی 10/8 برابر شده است. به این ترتیب میتوان دید که در پنج دهه اخیر، تولید سیبزمینی هم نسبت به جمعیت و هم نسبت به دیگر محصولات کشاورزی رشد بسیاری داشته است (شکل 5).