گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.
چکیده
آویشن زوفایی (Thymbra spicata L.) گیاهی از خانواده نعناع (Lamiaceae) است که در مناطق وسیعی از ایران پراکنش دارد. در این مطالعه اکوتیپ های مختلف آویشن زوفایی از سه منطقه مختلف در سطح استان ایلام جمع آوری گردید و میزان فنول و فلاوونوئید کل، فعالیت پاداکسایشی، بازدهی اسانس و همچنین میزان ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاه GC-MS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین محتوی فنول و فلاوونوئید کل با فعالیت پاداکسایشی مشاهده گردید، به طوری که عصاره آویشن زوفایی جمع آوری شده از کوه مانشت با محتوی فنول و فلاوونوئید بالا دارای بیشترین فعالیت پاداکسایشی بود. ترکیب اصلی اسانس آویشن زوفایی جمع آوری شده در مناطق مختلف با شرایط اکولوژیکی مختلف تیمول می باشد که در محدوده بین 59/22 تا 67/40 درصد متغییر بود. دیگر ترکیبات اصلی جمع آوری شده از مناطق مختلف کارواکرول، پارا- سیمن و گاما- ترپینن بودند. نتایج نشان داد که نمونه آویشن زوفایی جمع آوری شده از منطقه کاوران دارای بیشترین درصد اسانس (با میانگین 43/2 درصد) و نمونه جمعآوری شده از کوه مانشت دارای کمترین درصد اسانس (با میانگین 38/1 درصد) بودند. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که بازدهی اسانس و همچنین میزان کمی و کیفی ترکیبات اسانس نه تنها به عوامل ژنتیکی بلکه به عوامل اکولوژیکی و محیطی از جمله ارتفاع از سطح دریا، میانگین دمایی سالیانه و بارش سالیانه بستگی دارد.
The effect of ecological conditions on antioxidant properties, quantitative and qualitative amount of Thymbra spicata L. essential oil
نویسندگان [English]
Ali Asghar Hatamnia
Department of Biology, Faculty of Science, Ilam University, Ilam, Iran.
چکیده [English]
Thymbra spicata L. plant is belongs of the Lamiaceae family that is distributed in large areas of the Iran. In this study, different ecotypes of T. spicata from three different regions in Ilam province were collected and the amount of total phenols and flavonoids, antioxidant activity, yield of oil and also the amount of essential oil compounds were evaluated using GC-MS. The results showed that a positive and significant correlation was observed between total phenol and flavonoids content with antioxidant activity, so that T. spicata essential oil collected from Manesht Mountain with high phenol and flavonoid content had the highest antioxidant activity. The main composition of thyme essential oil collected in different regions with different ecological conditions is thymol, which varies between 22.59 to 40.67%. Other major constituents collected from different regions include carvacrol, para-cyan, and gamma-terpinene. The results showed that the thyme sample collected from Kaveran region had the highest yield of oil (with an average of 2.43%) and the sample collected from Manesht Mountain had the lowest yield of oil (with an average of 1.38%). However, the results of this study showed that the yield of essential oil and quantitive amounts of essential oil compounds depended to not only to genetic factors but also to ecological and environmental factors such as altitude, average annual temperature and annual rainfall.