با توجه به قرابت ظاهری و تشابه خواص برخی گیاهان دارویی، شناسایی دقیقتر آنها به کمک روشهای مختلف ضرورت دارد. بر این اساس در پژوهش حاضر به مطالعه و مقایسه مرزه رشینگری و مرزه خوزستانی به لحاظ خصوصیات ریختشناختی، فیتوشیمیایی و مولکولی پرداخته شد. بذور مرزه رشینگری و خوزستانی به ترتیب از استانهای ایلام و لرستان جمعآوری شدند و پس از شناسایی علمی، در گلخانه پژوهشی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کاشته شدند. سپس نشاها به مزرعه تحقیقاتی مؤسسه مذکور بر اساس آزمون tمنتقل شدند (n=3). چندین صفت مهم ریختشناختی از جمله طول گلآذین، طول میانگره گل آذین، طول و قطر کاسه گل، طول 3 دندانه بزرگ و 2 دندانه کوچک، طول و قطر جام گل، طول پرچم، طول کلاله، طول و عرض برگ رویشی، طول و عرض برگک، قطر ساقه، ارتفاع بوته، تعداد شاخه اصلی و فرعی، بزرگترین و کوچکترین قطر تاج پوشش، و طول و عرض برگ زایشی در مرحله گلدهی کامل در سال سوم کاشت اندازهگیری شد. از سرشاخههای گلدار گیاهان در سال سوم کاشت به روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. بازده اسانسها محاسبه شد و با استفاده از کروماتوگراف گازی فوق سریع (GC-FID) ترکیبهای تشکیل دهنده آنها شناسایی شد. از روش بارکدگذاری DNA و نشانگر ITS به منظور مطالعات مولکولی بر روی مرزه رشینگری و خوزستانی استفاده شد. نتایج نشان داد که این دو گونه، از نظر تمامی صفات ریختشناختی مورد بررسی اختلاف آماری معنیداری (P<0.01) با یکدیگر نداشتند. بر اساس آنالیز GC، 13 ترکیب مشترک در اسانس مرزه رشینگری و خوزستانی شناسایی شد. اسانس مرزه رشینگری و خوزستانی به ترتیب شامل 88/57درصد و 89/5 درصد کارواکرول بود. بازده اسانس مرزه رشینگری 3/13 درصد و مرزه خوزستانی 3/04درصد بود. این دو گونه 100 درصد تشابه نوکلئوتیدی با یکدیگر داشتند و از قرابت بالایی با گونه Satureja bachtiarica (درصد 98 ) برخوردار بودند. بر این اساس به احتمال زیاد مرزه رشینگری و خوزستانی نه تنها گونههای مستقل از یکدیگر نیستند بلکه ممکن است اکسشنهای مختلف یک گونه باشند.
In view of the similarity in appearance and properties of some medicinal plants, it is necessary to identify them more precisely by means of various methods. Accordingly, in the present study Reshingari and Khuzestani savory were investigated and compared based on morphological, phytochemical and molecular characteristics. Reshingari and Khuzestani seeds were collected in the provinces of Ilam and Lorestan, respectively. After the scientific identification, they were planted in the research greenhouse of the Research Institute of Forests and Rangelands. The seedlings were then transferred to the experimental farm of the mentioned institute based on a t-test (n=3). Several important morphological traits including inflorescence length, inflorescence internode height, calyx length and diameter, calyx large and short teeth length, corolla length and width, stamen length, stigma length, vegetative leaf length and leaf width, leaflet length and width, stem diameter, plant height, number of main and sub-branches, max and min canopy cover, reproductive leaf height and, width were measured at the full flowering stage in the third year of planting. The essential oils (EOs) were extracted from the floral branches of the plants in the third year of planting through water distillation. The yield of the EOs was calculated and their constituent compounds were identified using ultra-fast gas chromatography (GC-FID). DNA barcoding and ITS marker were used for molecular studies on Reshingari and Khuzestani savory. The results showed that these two species didn't differ statistically significant (P<0.01) for all the morphological traits examined. Based on the GC analysis, 13 common compounds were identified in the Reshingari and Khuzestani EOs. Reshingari and Khuzestani savory EOs contained 88.57% and 89.5% of carvacrol, respectively. The yield of the EOs for Reshingari was 3.3% and for Khuzestani was 3.04%. Both species showed 100% nucleotide similarity to each other and were closely related to Satureja bachtiarica (98%). On this basis, it is probable that Reshingari and Khuzestani are not only independent species, but can also be different accessions of the same species.
کلیدواژهها [English]
Essential oil, DNA barcoding, carvacrol, species, medicinal plant