1دانشجوی دکترا، گروه علوم دامی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2استادیار، گروه علوم دامی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
3استاد، گروه علوم دامی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی تأثیر استفاده از ویتامین ث و آسپیرین در شرایط عادی بر عملکرد، شاخص تولید اروپایی و واکاوی هزینه دوره پرورش بوقلمونهای گوشتی، اجرا شد. تعداد 288 قطعه جوجه بوقلمون یک روزه نر، سویه BUT6، به صورت فاکتوریل 3×3 (سه سطح صفر، 75 و 150 میلیگرم در کیلوگرم آسپیرین و سه سطح صفر، 250 و 500 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ث) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار و 8 پرنده در هر تکرار، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویتامین ث و آسپیرین تأثیری بر وزن زنده و مصرف خوراک بوقلمونها در طی 12 هفته دوره پرورش ندارد همچنین، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک بوقلمونها در هفتههای مختلف، به استثنای هفته نهم، تحت تأثیر مکملسازی این افزودنیها قرار نگرفت (05/0<P). در هفته نهم دوره پرورش، جوجههای تغذیه شده با ترکیب آسپیرین و ویتامین ث در سطوح 75 و 250، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری نسبت به گروه شاهد نشان دادند (05/0>P). در کل دوره پرورش، بهبودی در افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک جوجههای تغذیه شده با ویتامین ث و آسپیرین مشاهده نشد (05/0<P). شاخص تولید اروپایی تحت تأثیر گروههای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). واکاوی اقتصادی دوره پرورش نشان داد که مکملسازی ویتامین ث و آسپیرین تأثیری بر هزینه خوراک هر پرنده در کل دوره، هزینه خوراک بهازای هر کیلوگرم وزن زنده و بازدهی خالص ندارد. در مجموع، استفاده از ویتامین ث و آسپیرین در جیره و طی شرایط عادی پرورش بوقلمونهای گوشتی توصیه نمیشود.
1Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
2Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
3Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
چکیده [English]
This experiment was conducted to investigate the effect of using vitamin C and aspirin on the performance of broiler turkeys during different weeks, the European performance efficiency factor, and economic analysis of the rearing period in normal conditions.288 male turkey chickens, BUT6 strain, were used as a 3×3 factorial experiment (three levels of 0, 250, and 500 mg/kg vitamin C, and three levels of 0, 75, and 150 mg/kg aspirin) ina completely randomized design with nine experimental groups, 4 replications and 8 birds per replication. The results showed that vitamin C and aspirin have no effect on body weight, daily weight gain, feed intake, and feed conversion ratio of broiler turkeys during different weeks of rearing (P>0.05). However, only in the ninth week of rearing, chickens fed the combination of aspirin and vitamin C in levels of 75 and 250 mg/kg showed a higher daily weight gain than the control group (P<0.05). The feed conversion ratio of chickens in this group was lower than that in other groups in the ninth week (P<0.05). On the other hand, the European performance efficiency factor was not affected by the experimental groups. Economic analysis of the rearing period showed that vitamin C and aspirin supplementation have no effect on total feed cost/bird, feed cost/Kg body weight, sale bird, and net return. In conclusion, the use of vitamin C and aspirin does not recommend in turkey chickens under normal conditions.