رحمانی, رهام, لیانی, قاسم. (1401). اندازه گیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 35(135), 87-102. doi: 10.22092/asj.2022.354027.2142
رهام رحمانی; قاسم لیانی. "اندازه گیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس". سامانه مدیریت نشریات علمی, 35, 135, 1401, 87-102. doi: 10.22092/asj.2022.354027.2142
رحمانی, رهام, لیانی, قاسم. (1401). 'اندازه گیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس', سامانه مدیریت نشریات علمی, 35(135), pp. 87-102. doi: 10.22092/asj.2022.354027.2142
رحمانی, رهام, لیانی, قاسم. اندازه گیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 35(135): 87-102. doi: 10.22092/asj.2022.354027.2142
اندازه گیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید در واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس
1استادیار پژوهشی بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
2استادیار گروه توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد.
چکیده
در این مطالعه ارزیابی اقتصادی واحدهای مرغداری گوشتی در استان فارس براساس برخی از ویژگیهای مرغداریها و مدیران این واحدها، اندازهگیری و تحلیل بهرهوری عوامل تولید و مقایسه میزان مصرف کنونی عوامل تولید با وضعیت بهینه انجام شد. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده 86 مرغداری انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه دادههای لازم جمعآوری شد. براساس نتایج اثر متغیرهای هزینه دان مصرفی، جوجه یک روزه، نیروی کار، واکسن و دارو و سوخت بر میزان تولید مرغ زنده مثبت و معنیدار است. میانگین بهرهوری نهاده دان مصرفی و ضریب تبدیل برای نمونه مورد بررسی بهترتیب معادل 51/0 و 96/1 است. به ازای هر کارگر در یک دورهی تولیدی به طور متوسط22740 کیلوگرم مرغ زنده تولید میشود. با توجه به مقادیر بهرهوری نهایی محاسبه شده متغیر دان مصرفی بیشتر از حد بهینه و نیروی کار کمتر از حد بهینه استفاده شده است. مقادیر میانگین، حداقل و حداکثر بهرهوری کل عوامل تولید محاسبه شده در نمونه انتخابی بهترتیب معادل 35/2، 38/1 و 26/3 میباشد. براساس نتایج اصلاح ساختار بازار در سطح کشتارگاهها، استفاده بهینه از نهادههای دان مصرفی و نیروی کار، کاهش دورهی پرورش و افزایش تعداد دورهی جوجهریزی در سال میتواند بر بهبود عایدی تولیدکنندگان در مقایسه با هزینههای انجام شده و بهرهوری عوامل تولید مؤثر واقع شده و توصیه میشود.
Measuring and analyzing productivity of production factors in broiler farms of Fars province
نویسندگان [English]
Roham Rahmani1؛ Ghasem Layani2
1Assistant Professor of Economic, Social and Extension Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education & Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran
2Instructor of Sari Agricultural sciences and natural resources university
چکیده [English]
In this study, the economic evaluation of broiler farms in Fars province was performed based on some characteristics of farms and managers, measuring and analyzing the productivity of producing factors and comparing the current consumption of these factors with the optimal situation. Using stratified random sampling method, 86 poultry farms were selected and the necessary data were collected through interviews and completing a questionnaire. Based on the results, the effect of feed cost, day-old chickens, labor, vaccines, drugs and fuel cost variables on live chicken production is positive and significant. The average productivity of the consumed feed and conversion ratio for the sample are equal to 0.51 and 1.96, respectively. An average of 22,740 kilograms of live chicken is produced per worker in each production period. According to the calculated final productivity values, the amount of consumed feed is more than the optimal limit and the used labor force is less than the optimal limit. The mean, minimum and maximum productivity values of the total production factors calculated in the selected sample are 2.35, 1.38 and 3.26, respectively. Based on the results reforming the market structure at the slaughterhouse level, optimal use of feed inputs and labor, reducing breeding periods and increasing the number of hatcheries per year, can improve producers' incomes compared to costs and affect productivity of producing factors, and recommended.
کلیدواژهها [English]
Broiler farms, production function, productivity, Fars province