34) استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد خوراسگان، اصفهان
چکیده
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سطوح کاهشی عناصر کمنیاز آلی بر عملکرد تولیدی، صفات کیفی تخممرغ، وضعیت تخمدان و صفات جوجهکشی در مرغهای مادر گوشتی مسن انجام شد. بدین منظور از تعداد 144 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه راس 308 (80 هفته) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار (6 مرغ و یک خروس در هر تکرار) به مدت 56 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره حاوی شکل معدنی عناصر کمنیاز (25/0 درصد)، 2) جیره حاوی 1/0 درصد مکمل عناصر کمنیاز آلی، 3) جیره حاوی 15/0 درصد مکمل عناصر کمنیاز آلی و 4) جیره حاوی 2/0 درصد مکمل عناصر کمنیاز آلی بودند. استفاده از 15/0 و 20/0 درصد عناصر کمنیاز آلی در جیره مرغهای مادر گوشتی در مقایسه با 10/0 درصد عناصر کمنیاز آلی و 25/0 درصد عناصر کمنیاز غیرآلی باعث بهبود درصد تخمگذاری، وزن تخممرغ، توده تخممرغ، ضریب تبدیل خوراک، درصد جوجهدرآوری استحکام پوسته و ضخامت پوسته تخممرغ شد (05/0>P). درصد باروری تخممرغ در مرغهای تغذیهشده با 20/0 درصد عناصر کمنیاز آلی بهطور معنیداری بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). تعداد فولیکولهای زرد بزرگ، وزن فولیکولهای زرد بزرگ و وزن بزرگترین فولیکول آماده تخمکگذاری در مرغهای تغذیهشده با 15/0 و 20/0 درصد عناصر کم-نیاز آلی بهطور معنیداری بیشتر از تیمار شاهد و 10/0 درصد عناصر کمنیاز آلی بود (05/0>P). به طور کلی، مشخص شد که سطوح 15/0 و 20/0 درصد عناصر کمنیاز آلی به عنوان سطوح بهینه باعث بهبود عملکرد تولیدی، کیفیت پوسته تخممرغ، تعداد فولیکولهای تخمدان و صفات جوجهکشی میشود.
The effect of reduced levels of organic trace elements on production performance, egg quality traits, ovarian condition and hatchability traits in broiler breeders
نویسندگان [English]
Ahmad Babazadeh Aghdam2؛ Seyed Ali Mirghelenj2؛ Seyed Mohammadreza Salehi Abri3؛
2Department of Animal Science, Urmia University
3Department of Animal Science, Agriculture Faculty, Islamic Azad University of Khorasgan, Isfahan, Iran
چکیده [English]
The present study was conducted to investigate the effects of reduced levels of organic trace elements on production performance, egg-chicken quality traits, ovarian condition and hatchability traits in aged broiler breeders. For this purpose, 144 broiler breeders of the Ross 308 strain (80 weeks) were used in a completely randomized design with 4 treatments and 6 replications (6 hens and one rooster in each replication) for 56 days. The experimental treatments included: 1) diet containing the mineral form of trace elements (0.25%), 2) diet containing 0.1% organic trace element supplement, 3) diet containing 0.15% organic trace element supplement and 4) diet containing 0.2% organic trace element supplement. The use of 0.15 and 0.20% organic trace elements in the diet of broiler breeder hens compared with 0.10% organic trace elements and 0.25% inorganic trace elements improved the egg laying percentage, egg weight, egg mass, feed conversion ratio, hatchability percentage, shell strength and egg shell thickness (P<0.05). The egg-chicken fertility percentage in hens fed 0.20% organic trace elements was significantly higher than the control treatment (P<0.05). The number of large yellow follicles, the weight of large yellow follicles and the weight of the largest follicle ready for ovulation in hens fed 0.15 and 0.20% organic trace elements were significantly higher than the control and 0.10% organic trace elements (P<0.05). Overall, it was found that levels of 0.15 and 0.20% organic trace elements as optimal levels improved production performance, eggshell quality, ovarian follicle count, and hatching traits.