استادیار و عضو هیئتعلمی، گروه برنامهریزی و توسعه کشاورزی، موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
چکیده
استا ن همدان به عنوان یکی از قطبهای اصلی تولید انگور در ایران، با موانع متعددی در زنجیره ارزش روبهرو است. این موانع از مرحله تولید تا فرآوری، بازاریابی و صادرات را شامل شده و توسعه پایدار را تحت تأثیر قرار داده است. از همین رو تحقیق حاضر با هدف ارتقای بهرهوری در زنجیره ارزش انگور استان همدان انجام شده است. دادهها به صورت اسنادی و پیمایشی از بازیگران زنجیره در سال 1403گردآوری شده است. نتایج نشان داد که از مهمترین موانع توسعه زنجیره ارزش انگور میتوان به عدم وجود کارخانجات فرآوری با امتیاز (088/0)، نبود سندیکای قوی با امتیاز (088/0) و نبود سورت و بستهبندی مناسب در عرضه محصول با امتیاز (088/0) اشاره نمود. از موانع فنی میتوان به استفاده ناکافی از فناوریهای روز در تولید انگور (مانند سیستمهای کنترل کیفیت و ماشینآلات پیشرفته)؛ کمبود آموزشهای تخصصی به انگورکاران در زمینه روشهای نوین کشت، آفات و بیماریهای انگور؛ موانع سازمانی و حمایتی از قبیل عدم هماهنگی بین اعضای زنجیره و مدیریت ضعیف منابع انسانی، کمبود سرمایهگذاری در زنجیره به دلیل فقدان مشوقهای مالی و تسهیلات بانکی مناسب برای انگورکاران؛ موانع بازاری و صادراتی همچون مشکلات بستهبندی، نبود برندینگ قوی و عدم تطابق با استانداردهای بینالمللی و نوسانات قیمتی، موانع اجتماعی از جمله کمبود آگاهی؛ مشکلات فرهنگی و موانع فناوری از قبیل نقص در اجرای استراتژیهای فناوری اطلاعات و ارتباطات اشاره نمود. از همین رو پیشنهاد میشود صنایع تبدیلی با مشارکت بخش خصوصی و بازاریابی بینالمللی از طریق بهبود بستهبندی، اخذ گواهیهای بهداشتی و توسعه برندهای محلی تقویت یابد.
Obstacles to the development of the grape value chain in Hamedan province
نویسندگان [English]
mahsa motaghed
Assistant Professor, Department of Planing and Agricultural Development, Faculty of Agricultural Education and Extension Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]
Hamedan province, as one of the main grape production hubs in Iran, faces several obstacles in the value chain. These obstacles include the production stage, processing, marketing, and export, and have affected sustainable development. Therefore, the present study was conducted with the aim of improving productivity in the grape value chain of Hamedan province. Data were collected in the form of documents and surveys from chain players in 1403. The results showed that the most important obstacles to the development of the grape value chain include the lack of processing factories with a score (0.088), the lack of a strong syndicate with a score (0.088), and the lack of appropriate sorting and packaging in the supply of a score product (0.088). Technical obstacles include the insufficient use of modern technologies in grape production (such as quality control systems and advanced machinery); lack of specialized training for grape growers in the field of new cultivation methods, grape pests and diseases; Organizational and support barriers such as lack of coordination between chain members and poor human resource management, lack of investment in the chain due to lack of financial incentives and appropriate banking facilities for grape growers; market and export barriers such as packaging problems, lack of strong branding and non-compliance with international standards and price fluctuations; social barriers such as lack of awareness; cultural problems and technological barriers such as deficiencies in implementing information and communication technology strategies. Therefore, it is suggested that the processing industries be strengthened with the participation of the private sector and international marketing through improved packaging, obtaining health certificates and developing local brands.
کلیدواژهها [English]
Sustainable development, productivity, value chain, challenge
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب