اهمیت و نقش رقم سیب زمینی در میزان ضایعات آن به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم بروز پیدا می کند (جدول 1). در حالت مستقیم، تأثیرپذیری نوع رقم بر میزان و نسبت غده های ریز و خارج از اندازه مناسب بهمنظور فرآوری نمایان می شود. برخی از ارقام سیب زمینی در شرایط یکسان مدیریتی در مزرعه، قادر به تولید غده های یک دست تر و خوششکل می باشند و تفاوت آنها حتی در یک مزرعه با مدیریت یکسان نیز بهخوبی مشخص می باشد. این تفاوت ها ارتباط زیادی به ویژگی های ذاتی و ژنتیکی آنها دارد. بهعنوان مثال ارقام بانبا، بورن، اوتاوا و اسپریت در مقایسه با ارقام سانته، کلومبا و رانومی غده های درشت تری تولید کرده و در یک مزرعه با مدیریت بهزراعی، تغذیه و حتی آرایش کشت یکسان نیز غده های خارج از اندازه بیشتری تولید می کنند (شکل 1). تولید غده های بسیار درشت و ریز تأثیر قابلتوجهی بر میزان ضایعات دارد. بهطوریکه عملاً غده های ریز و بسیار درشت از نظر تازه خوری از بازارپسندی کمتری برخوردار بوده و در صنایع فرآوری و تهیه فرآورده های چیپس و خلال و ... نیز تقاضایی برای آنها وجود ندارد (2).
دومین اثر مستقیم رقم بر ضایعات سیب زمینی، عمق چشم های سیب زمینی بر روی غده می باشد. عمق چشمهای روی غده سیبزمینی نقش مهمی در میزان ضایعات دارد. اگر چشمها بیش از حد عمیق باشند، ممکن است که در فرایند پوستگیری و فرآوری صنعتی، مقدار بیشتری از بافت مفید غده از بین برود که به افزایش ضایعات منجر میشود. همچنین ارقامی از سیبزمینی که چشمهای عمیقتری دارند، اغلب ناهموارتر هستند و ممکن است که برداشت مکانیکی آنها دشوارتر باشد و در مرحله برداشت با صدمات مکانیکی همراه شده و می توانند در مراحل بعدی در انبار دچار ضایعات شوند. ارقام سیبزمینی از نظر عمق چشمها بر روی غده به سه گروه با چشمهای عمیق، نیمهعمیق و سطحی تقسیم می شوند. ارقامی مانند: دراگا، کنکورد و راموس در گروه با چشم عمیق، ارقامی مانند: سیفرا، سانته، فونتانه و آلمرا دارای چشمهای نیمهعمیق و ارقامی مانند: ساوالان، خاوران، کایزر، جلی و آگریا با چشمهای سطحی هستند (شکل 2).
خصوصیات ذاتی رقم در داشتن تأخیر در تشکیل پوسته ضخیم و کافی در زمان رسیدن از دیگر عوامل مستقیم در ایجاد ضایعات در سیبزمینی می یاشد. برخی از ارقام سیبزمینی در مراحل پایانی رشد، پوسته خود را سریعتر تشکیل میدهند. معمولاً ارقامی مانند: سانته، فابولا، کوزیما، کلمبا، رانومی و دو رقم جدید و تولید داخل آوین و بهار از ارقامی هستند که سرعت تشکیل پوسته فییری بالایی داشته و به صدمات مکانیکی از قبیل: لهیدگی، جداشدگی پوست و نکروزه شدن بافت های زیر پوست در حین برداشت و مراحل نقل و انتقال، تحمل بیشتری داشته و لذا به درصد پائین تری از ضایعات در انبار تبدیل می شوند (1 و2).
از مهمترین عوامل غیر مستقیم مؤثر بر ضایعات سیبزمینی که با نوع رقم در ارتباط می یاشد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) درجه تحمل و یا حساسیت به تنش های غیر زنده (گرما، خشکی، شوری، تغذیه و...)
ب) درجه مقاومت به خسارت بیماری های مهم باکتریایی و قارچی
ج) سرعت رشد و پوشش سریع برای غلبه بر علف های هرز و میزان مقاومت به خسارت گل جالیز
د) طول دوره خواب و سرعت جوانهزنی در انبار
و) میزان تحمل به صدمات مکانیکی در زمان برداشت
ه) ظرفیت رقم سیب زمینی در انباشت قند احیاء در مراحل آخر تشکیل غده و پس از دوره انبارداری
تنشهای مختلف آب و هوایی شامل: گرما، سرما، خشکی، شوری و بیش بود و کمبود عناصر غدایی به ناهنجاری های مختلف فیزیوبوژیکی از قبیل: بدشکلی غده (شکل 3)، رشد ثانویه، نکروزه شده دمایی (شکل 4)، ژلهای شدن انتهایی (شکل 5) و قلب حفره ای منجر شده و موجب کاهش شدید بازارپسندی سیب زمینی می شوند. ضمن اینکه برخی از ناهنجاری های رشدی از قبیل: غده های ثانویه، زنجیری شدن غده و همچنین ژله ای شدن انتهایی، سبب انباشت قندهای ساده و کاهش ماده خشک غده شده و از خاصیت انبارمانی غده سیبزمینی به شدت می کاهند. نتایح آزمایشات مختلف نشان داده است که واکنش ارقام و آستانه تحمل آنها به تنش های محیطی کاملاً متفاوت می باشد. ارقامی مانند: آگریا، دراگا، راموس، اسپریت و مارفونا در مقایسه با ارقامی مانند: سانته، کایزر، فونتانه، ساوالان، خاوران، بهار و آوین از حساسیت بیشتری به عوامل مختلف تنش های آب و هوایی و تغذیه ای برخوردار می باشند و لذا در شرایط ایجاد تنش ناخواسته نیز بهشدت به انواع ناهنجاری رشدی و عوارض فیزیولوژیکی مبتلا شده و درصد غدههای بازارپسند کمتر و با ضایعات بیشتر تولید می کنند (2).
وجود قند احیاء بیشتر در غده سیب زمینی اثرات نامطلوبی بر کیفیت تولید چیپس و خلال و سایر فرآوردهها دارد (شکل 6). در فرایند حرارتدهی (مانند سرخکردن یا پختن)، قندهای احیاء وارد واکنش میلارد (مسئول ایجاد رنگ قهوهای در محصول نهایی) میشوند. مقادیر بالای قندهای احیاء میتوانند منجر به تیرگی بیش از حد شوند و کیفیت ظاهری محصول را بهشدت کاهش دهند. در دماهای بالا، قندهای ایاء با آسپارژین ترکیب شده و آکریلامید را تشکیل میدهند که یک ماده بالقوه مضر برای سلامت انسان است. همچنین وجود قند احیاء از تردی بافت کاسته و به چسبندگی آن می افزاید. ارقام مختلف سیب زمینی قابلیت متفاوتی در انباشت قند احیاء دارند. برخی از ارقام سیبزمینی ذاتاً دارای سطوح پائین تری از قندهای احیاء هستند (6). بهعنوان مثال، ارقامی مانند: آگریا، رازت باربنک، روزلین، لیدی روزتا و ارقام جدید تولید داخل آوین، آنوشا و آتوسا دارای بافت ترد و ماده خشک بالاتر از 20 درصد که برای مصارف صنعتی و فرآوری چیپس و خلال انتخاب میشوند، معمولاً دارای قندهای احیاء کمتر هستند تا از تیرگی بیش از حد محصول در هنگام تهیه فرآوری از آنها جلوگیری شود.