1استاد، گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2لوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
4دانش آموخته، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
در این پژوهش اثرات سطوح افزایشی پودر دانه اسپند بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و پاسخ ایمنی همورال جوجههای گوشتی جنس نر سویه راس-308 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، تعداد320 قطعه جوجه یک روزه در 4 تیمار، هر تیمار با 8 تکرار 10 قطعهای بهمدت 42 روز دوره آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. دانه گیاه اسپند در سطوح 0، 3/0، 6/0 و 9/0 درصد جیره جوجهها از دوره آغازین تا پایانی استفاده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که افزودن پودر دانه اسپند به جیره، باعث کاهش نرخ رشد، کاهش مقدار خوراک مصرفی، افزایش ضریب تبدیل خوراک و کاهش راندمان لاشه شد در حالی که همچنین اکثر وزن اندامهای درونی لاشه نیز تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. افزودن پودر دانه اسپند به جیره جوجهها در هیچ کدام از سطوح، تأثیر معنیداری بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون، بهجز افزایش غلظت گلوکز در تیمار 9/0 نسبت یه گروه شاهد (05/0>p)، نداشته است. استفاده ازسطوح مختلف پودر دانه اسپند در جیره، اثر معنیداری بر شاخصهای سیستم ایمنی همورال نداشت (05/0<p). نتیجه نهایی این که، دانه اسپند بهدلیل عوامل ضدتغذیهای و آلکالوئیدهای موجود، نمیتواند بهعنوان یک ماده افزودنی مغذی به منظور رفع نیاز، برای حفظ و ارتقا سلامت حیوان درنظر گرفته شود. بنابراین، برای استفاده بهینه از این دانه باید تدابیر خنثیسازی این مواد ضدتغذیهای صورت گیرد و آزمایشهای تکمیلی لازم بر روی حیوانات دیگر از جمله جوندگانی مانند رت و پرندگانی مانند بلدرچین انجام شود.
1Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad. mahhad. iran
2Dept. of Animal Science, College of Agr.Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3Graduated student from Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
4Graduate, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
چکیده [English]
An experiment was conducted to assess the impact of various levels of pecan seed (Peganum harmala) powder (PSP) on the performance, blood biochemical parameters, and humoral immune system response of Ras-308 male broiler chickens. A total of 320 one-day-old chicks were divided into 4 treatments in a completely randomized design,. Experimental treatments were: control (0%), 0.3, 0.6 and 0.9% pecan seed powder (PSP) in the diet of chickens. The findings from this study revealed that as the concentration of pecan seed powder (PSP) increased, there was a decrease in growth, feed consumption, and carcass efficiency. Notably, a significant difference was observed between the group supplemented with pecan seed powder (PSP) and the control group (P<0.05). Blood metabolite analysis revealed no significant alterations in most parameters. The liver experienced a significant increase in weight in PSP-supplemented birds (P<0.05), while the pancreas and spleen exhibited reduced weights (P<0.05) in the 0.9% PSP treatment. Humoral immune response, as measured by antibody titers, was not significantly affected by PSP supplementation. The findings suggest that PSP contains antinutritional factors and alkaloids, which may hinder its utility as a feedstuff in broiler diets. Its adverse effects on growth performance and organ weights warrant further investigation into its specific components and their impacts on broiler metabolism and genetic regulation. Therefore, for optimal use of this seed, measures should be taken to neutralize these anti-nutritional substances, and necessary additional tests should be performed on other animals, including rodents such as rats and birds such as quail.
کلیدواژهها [English]
broiler, blood parameters, Pecan, performance
مراجع
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب