1استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
2دانشیار بخش پژوهشهای تغذیه دام ، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
4استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
5استادیار بخش تحقیقات بیوتکنولوژی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
پژوهش حاضر به منظور بررسی ارزش غذایی، فراسنجههای تولید گاز، تخمیر و گوارشپذیری مواد مغذی سیلاژ بقایای حاصل از برداشت نیشکر عملآوری شده با اوره و گاز آمونیاک در تغذیه نشخوارکنندگان در شرایط برونتنی و درونتنی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره کامل مخلوط حاوی 20 درصد سیلاژ بقایای مزرعه نیشکر بدون مواد افزودنی (تیمار شاهد)، 2) تیمار شاهد همراه با افزودن 3 درصد اوره به کنسانتره (کنترل مثبت)، 3) جیره کامل مخلوط حاوی بقایای مزرعه نیشکر سیلو شده با 5 درصد اوره پودر شده و 4) جیره کامل مخلوط حاوی بقایای مزرعه نیشکر سیلو شده با 3 درصد گاز آمونیاک بودند. نتایج حاصل از آزمایش درونتنی نشان داد که مصرف پروتئین خام در جیره حاوی سیلاژ بقایای نیشکر فرآوری شده با گاز آمونیاک به طور معنیداری بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0P<). گوارشپذیری ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و NDF در جیره حاوی بقایای نیشکر فرآوری شده با گاز آمونیاک به طور معنیداری بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>P). با عملآوری بقایای حاصل از برداشت نیشکر با منابع مختلف NPN، غلظت فراسنجههای خونی شامل اوره، نیتروژن اورهای و پروتئین تام افزایش یافت (05/0>P). در کل، نتایج حاصل از مطالعات آزمایشات نشان داد که سیلو کردن بقایای پس از برداشت نیشکر با گاز آمونیاک سبب بهبود ارزش غذایی آن از طریق افزایش فراسنجههای تولید گاز و تخمیر و گوارشپذیری مواد مغذی سیلاژ شد.
1Assistant Professor, Animal Science Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education
Center, AREEO, Ahvaz, Iran
23-Associate professor, Department of Animal Nutrition, Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
3Agriculture and Natural Resources Research Center of Khuzestan
41- Assistant Professor, Animal Science Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and
Extension Organization (AREEO), Ahvaz, Iran
53-Associate professor, Department of Animal Nutrition, Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]
This research was conducted to investigate the nutritional value, in vitro gas production and fermentation parameters and nutritent digestibility of sugarcane residues silage treated with urea and ammonia gas in ruminant feeding in vitro and in vivo in a completely randomized design. The experimental treatments included 1) total mixed ration containing 20% of sugarcane post-harvest wastes silage without additives (control treatment), 2) control treatment with the addition of 3% urea to the concentrate (positive control), 3) total mixed diet containing 20% of sugarcane post-harvest wastes ensiled with5% urea powder and 4) total mixed diet containing 20% of sugarcane post-harvest wastes ensiled with 3% ammonia gas.The results of in vivo study showed that CP intake was significantly increased in sheep fed diet containing silage processed with ammonia gas than the control treatment (P<0.05). The DM, OM, CP and NDF digestibility were increased in sheep fed diet containing sugarcane residues processed with ammonia gas than the control treatment (P<0.05). The highest concentration of concentration of plasma urea, blood urea nitrogen and total protein was obtained in the diets containing sugarcane residues treated with ammonia gas compared to control treatment (P<0.05). In general, the results of in vitro and in vivo studies indicated that ensiling the sugarcane residue with ammonia gas improved its nutritional value by improving gas production and fermentation parameters and digestibility of nutrients.