استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران.
چکیده
با هدف افزایش بهرهوری منابع آب در تاکستانهای منطقه سیستان، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان زهک طی سالهای 1399 تا 1403 اجراء گردید. تیمارهای کمآبیاری شامل آبیاری کامل (شاهد)، آبیاری پس از تخلیه 35 درصد آب قابل استفاده تاک و آبیاری پس از تخلیه 70 درصد آب قابل استفاده تاک و مراحل آبیاری شامل شکفتن جوانه تا گلدهی، گلدهی تا تغییر رنگ حبه، تغییر رنگ حبه تا برداشت میوه و برداشت میوه تا ریزش برگ بود. صفات وزن حبه، وزن محور خوشه، تعداد حبه در خوشه، وزن خوشه، تعداد خوشه در تاک و عملکرد میوه در شرایط آبیاری پس از تخلیه 70 درصد آب قابل استفاده تاک نسبت به شاهد در مرحلۀ گلدهی تا تغییر رنگ حبه بهمیزان 2/28، 8/38، 3/77، 6/70، 8/56 و 8/87 درصد کاهش یافت. کمترین عملکرد میوه در شرایط آبیاری پس از تخلیه 70 درصد آب قابل استفاده در مرحله گلدهی تا تغییر رنگ حبه بهمیزان 770 کیلوگرم در هکتار بود که کاهش 8/87 درصدی نسبت به شاهد نشان داد. بطورکلی نتایج نشان داد که با کاهش میزان آبیاری در مرحله تغییر رنگ حبه تا برداشت میوه در منطقه سیستان میتوان ضمن صرفهجوئی در مصرف آب، عملکرد میوهای مشابه آبیاری کامل داشت.
Irrigation Manage at Growth Stages on Yaghouti Grape (Vitis vinifera L.)
نویسندگان [English]
Mansour Fazeli Rostampour
assistant professor/Sistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
چکیده [English]
With the aim of improving water use efficiency in vineyards of Sistan region,
a experiment was conducted at the Agricultural and Natural Resources Research and Education Station of Zahak County during the years 2020 to 2024. The experimental treatments included an irrigation regime of control (full irrigation), irrigation after 35% soil moisture deficiency, and irrigation after 70% soil moisture deficiency and Irrigation stages consisted of: from bud burst to flowering, from flowering to fruit color change, from berry color variation to harvest, and from harvest to leaf fall. The greatest reduction in traits such as berry weight, cluster rachis weight, number of berries per cluster, cluster weight, number of clusters per vine, and fruit yield occurred under irrigation after 70% depletion of available soil water during the flowering to berry color change stage. These reductions amounted to 28.2%, 38.8%, 77.3%, 70.6%, 56.8%, and 87.8%, respectively, compared to the control. The lowest fruit yield was recorded under irrigation after 70% depletion of available water during the flowering to berry color change stage, reaching 770 kg/ha, representing an 87.8% decrease compared to the control. Overall, the results showed that fruit yield under irrigation deficit during the berry color change to harvest stage was similar to that of full irrigation, making it a recommended strategy for the Sistan region.
کلیدواژهها [English]
Cluster weight, fruit yield, number of berries per cluster, number of clusters per vine
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب