1دانشجوی دکتری تغدیه دام ، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران
2دانشیار، بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی پردیس کرمانشاه ،دانشگاه رازی، ایران
3دانشیار، بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
4هیات علمی مرکز تحقیقات کرمانشاه
چکیده
این مطالعه به منظور مقایسه عملکرد رشد و صفات لاشه برههای نر سنجابی خالص با آمیختههای رومانف × سنجابی در ایستگاه تحقیقات دامپروری مهرگان انجام گرفت. از هر گروه 9 رأس بره 3±90 روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با جیره استاندارد و بصورت آزاد به مدت 74 روز تغذیه شدند. در طول دوره آزمایش، افزایش میانگین وزن روزانه، مقدار خوراک مصرفی روزانه، ضریب تبدیل و بازدهی خوراک تعیین شد. در پایان دوره از هر گروه، چهار رأس بره برای تجزیه لاشه ذبح و وزن لاشه گرم و سرد، بازده لاشه و وزن اندام های داخلی بدن اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصل، افزایش میانگین وزن روزانه، ضریب تبدیل و بازدهی خوراک برههای سنجابی نسبت به برههای آمیخته بیشتر بود (05/0>P). وزن لاشه های گرم، سرد و بازده لاشه برههای پرواری آمیخته نسبت به برههای سنجابی بیشتر بود(05/0>P)، مقادیر وزن دنبه و وزن ران در برههای خالص سنجابی بیشتر بود. در کل دوره پروار برههای آمیخته رومانف× سنجابی به لحاظ صفات عملکرد لاشه نسبت به برههای خالص برتری داشتند(05/0>P) اما عملکرد رشد برههای سنجابی خالص نسبت به بره های آمیخته بهتر بود.
Evaluation of growth performance , and carcass characteristics in male Sanjabi and Sanjabi × Romanov lambs
نویسندگان [English]
salim javadzadeh1؛ Mohammad madi moeini2؛ hassan kamisabadi3؛ sajad badbarin4
1Ph.D. Candidate, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Razi, Kermanshah, Iran.
2.. Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Razi, Kermanshah, Iran.
3Associate Professor, Natural Resources Research and Education Center,
Kermanshah, Iran.
4Associate Professor, Natural Resources Research and Education Center,
Kermanshah, Iran.
چکیده [English]
The aim of this study was to evaluate the effect of growth performance and carcass composition of mahe sanjabi and crossbred Sanjabi × Romanov lambs in mehrgan livestock research station. Nien lambs, 90±3 days old in a completely random design from each group were fed ad libitum for 74 days by a balanced diet, and weightd at at 15-days intervals.in the whole period, Average daily gain, daily feed intake, feed conversation and feed efficiency were determined. four lambs from each group were slaughtered, and the hot and cold carcass andinternal organ weights and were measured. Our results indicated that the average daily gain, feed conversion ratio, feed efficiency sanjabi lambs were more than Sanjabi-Romanov lambs (P<0.05) but The weight of entrails in Sanjabi lambs was less than compared to crossbreed lambs (P>0.05). and hot and cold carcass weight and efficiency of crossbreds were more than sanjabi lambs (P<0.05). tail and thigh weight of Sanjabi lambs better than crossbred lambs in the fattening period. In general, in the whole period of fattening in terms of growth performance, purebred sanjabi lambs were better than crossbreds, while in terms of carcass performance, crossberd lambs were better than purebred sanjabi lambs.