4مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
علوفههای آزمایشی به مؤسسه تحقیقات علوم دامی منتقل و ترکیبات شیمیایی، تولیدگاز حاصل از تخمیر شکمبهای (در بین زمانهای 2 الی 96 ساعت تخمیر)،گوارش پذیری دو مرحلهای و گاز متان آنها، اندازهگیری شدند. همچنین انرژی قابل متابولسیم و ارزش نسبی علوفهای بدست آمد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار1:خارشتر کشت شده با بذر و آبیاری شده با آب شیرین در حد معمولی، تیمار2:خارشتر کشت شده با بذر و آبیاری شده با آب شیرین و اعمال اثر خشکی، تیمار3: خارشتر کشت شده با بذر و آبیاری شده با آب لب شور در حد معمولی، تیمار4: خارشتر کشت شده با بذر و آبیاری شده با آب شور و اعمال اثر، تیمار5: خارشتر کشت شده با بذر و آبیاری شده با آب شور در حد معمولی و نیز تیمار6:خارشتر کشت شده با بذر و آبیاری شده با آب شور و اعمال اثر خشکی، بودند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پروتئینخام بهترتیب در تیمار۳ (7/10 درصدمادهخشک) و کمترین مقدار در تیمار۲ (5/8 درصدمادهخشک) مشاهده شد. بیشترین مقدار تولید گاز(طی 24 ساعت تخمیر)، در تیمار6 (1/36 میلیلیتر) و کمترین مقدار را در تیمار۱ (8/30 میلیلیتر) بود. همچنین، بیشترین مقدار انرژی قابل متابولیسم (7/7 مگاژولبرکیلوگرم) و قابلیتهضم مادهآلی (2/59 درصدماده-خشک) در تیمار۶ ، مشاهده شد. درمجموع ازنظر ارزش غذایی، تیمار ۳ بالاترین و تیمار ۶ پایینترین مقدار را دارد. کشت خارشتر با آب لبشور (تیمار3)، برای تأمین بهتر نیازهای دامها، امکانپذیر میباشد و باعث کاهش هزینههای خوراک آنها در مناطق بیابانی میشود.
Investigation of nutritional value of Alhagi comelerum forages cultivated,
in feeding livestock
نویسندگان [English]
AMIRREZA SAFAEI1؛ Hasan Fazaeli2؛ ALIREZA AGHASHAHI3؛ Mehdi Amirsadeghi4
1Animal Science Research Institute of Iran
2Animal Science Research Institute of IRAN
3Animal Science Research Institute of Iran
4Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization
(AREEO),Karaj, Iran
چکیده [English]
Alhagi was cultivated under different irrigation regimes (conventional and drought stress conditions) and varying levels of water hardness at research farms in Yazd Province, Iran. The plants were harvested at the early flowering stage.The harvested forages were then transported to the National Animal Science Research Institute, where their chemical composition, in vitro gas production from ruminal fermentation(measured over incubation times ranging from2 to 96hours), two-stage digestibility, and methane gas output were measured.In addition, metabolizable energy and relative forage value were determined.The experiment was conducted in a completely randomized design with six treatments and three replications. The experimental treatments included:(1) Alhagi cultivated from seed and irrigated with fresh water under normal conditions;(2) Alhagi cultivated from seed and irrigated with fresh water under drought stress;(3) Alhagi cultivated from seed and irrigated with brackish water under normal conditions(4) Alhagi cultivated from seed and irrigated with saline water under drought stress;(5 Alhagi cultivated from seed and irrigated with saline water under normal conditions; and (6)Alhagi cultivated from seed and irrigated with saline water under drought stress.The results showed that the highest crude protein contents were observed in treatment3(10.7%DM),respectively, while the lowest values were found in treatmen2(8.5%DM), and6. The gas production(24h fermentation) was highest in treatment6 (36.2 mL/200mg) and lowest in treatment1(30.8mL/200mg).The highest metabolizable energy(7.7MJ/Kg) and OMD(59.2%DM) were observed in treatment3. Concluded: Regarding nutritional value, treatment 3 had the highest and treatment 6 the lowest values.Cultivating Alhagi with brackish water facilitates better fulfillment of livestock nutritional requirements and helps reduce feed costs in arid regions.