
ترویجی علوم کاربردی سیب زمینی | ||
Volume 3, سال سوم شماره 1 - Serial Number 5, January 0, Pages 39-50 PDF (1.91 M) | ||
Full Text | ||
این ویروس یکی از مهمترین ویروس های سیب زمینی است که انتشار جهانی دارد (11). وجود این ویروس از اکثر مناطق سیب زمینی کاری ایران هم گزارش گردیده است (4، 7، 11). مقصودی و همکاران (1383) گزارش کردند که ویروس وای، شایعترین ویروس سیبزمینی در مزارع استانهای خراسان، گیلان و مازندران میباشد (10). پوررحیم و فرزادفر (2007)، وضعیت این ویروس را در 11 استان کشور شامل: استانهای اردبیل، آذربایجان، اصفهان، تهران، چهارمحال و بختیاری، خوزستان، زنجان، کرمان، لرستان و همدان با نمونهگیری تصادفی مورد بررسی قرار داده و نشان دادند که بهطور میانگین، 4/34 درصد نمونههای مورد بررسی به این ویروس آلوده بودهاند (30). زینتی فخرآباد و نصراللهنژاد (2011) پراکنش این ویروس را در مزارع سیبزمینی استان گلستان با استفاده از آزمون الایزا مورد بررسی قرار دادند و مشخص شد که حدود 60% نمونهها به ویروس وای آلوده هستند (38). در مطالعهای دیگر، میزان آلودگی به ویروس وای سیبزمینی در استان کرمان 8/10درصد تعیین گردید (5). ویروس وای همچنین از استانهای همدان و اصفهان نیز گزارش شده است (9). آلودگی به این ویروس باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول سیبزمینی (تولید بافت مردگی روی پوست یا در گوشت غده در برخی ارقام) میگردد. خسارت مستقیم و غیر مستقیم ناشی از ابتلای سیبزمینی به این ویروس را در ایالت آیداهو آمریکا 34 میلیون دلار در سال برآورد کردهاند (27). در گزارشی دیگر میزان خسارت ناشی از ابتلا به ویروس وای بین 10 تا 80 درصد گزارش شده است (16). تخمین زده شده است که به ازای هر یک درصد آلودگی به PVY در بذر سیبزمینی، 180 کیلوگرم در هکتار از محصول سیبزمینی کاسته میشود (29). بیشترین خسارات وارده به سیبزمینی در اثر آلودگی به این ویروس، مربوط به آلودگیهای ناشی از بذر آلوده (آلودگی ثانویه) بوده است (36). بهطور کلی آلودگی به این بیماری ویروسی شامل دو مرحله است: 1) آلودگی اولیه (سال اول): اشاره به بوتههایی دارد که ابتدا سالم بودهاند ولی در فصل جاری با مایهکوبی ویروس به آنها از طریق شیره گیاه آلوده یا توسط شته ناقل حامل ویروس، آلوده شدهاند. علائم آلودگی سال اول شامل: ظهور لکهها یا خطوط بافت مرده (نکروزه) تیره روی رگبرگها است که در نهایت منجر به خشک شدن و آویزان شدن برگها روی ساقه میگردد. 2) آلودگی ثانویه (سال دوم): بوتههایی که در سال اول به ویروس وای آلوده میشوند، غدههایی تولید میکنند که تعدادی از آنها آلوده به این ویروس میباشند. کاشت این گونه غدهها، منجر به تولید بوتههای دارای آلودگی ثانویه خواهد شد. در سال دوم بوتههائی که از غدههای آلوده رشد پیدا میکنند، غالباً دچار کوتولگی شده و در آنها برگها عموماً دارای موزائیک خشن و برجسته با پیچیدگی شدید در سطح فوقانی میباشند که این حالت را روگوز (Rugose) میگویند. | ||
References | ||
1- باقری، عزیز. 1398. کاربرد سالیسیلیک اسید در مدیریت تلفیقی بیماریهای باکتریایی سیبزمینی. نشریه علوم کاربردی سیبزمینی، سال دوم، شماره 1، شماره پیاپی 3، صفحه 49-56. 2- پوررحیم، رضا؛ شیرین فرزادفر؛ هرمز سلطانی؛ علیرضا گلنراقی و علی آهونمنش. 1386. بررسی کارائی دو حشرهکش نئونیکوتینوئید جذبی از ریشه در کنترل ناقلین بیماریهای ویروسی در مزارع سیبزمینی بذری. مجله آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 75، شماره 2، صفحه 89-112. 3- ﺣﺴﻨﯽ، فرشید؛ بابک دروﯾﺸﯽ و داود ﻋﻠﯿﭙﻮر. 1388. دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ ﻓﻨﯽ ﮐﻨﺘﺮل و ﮔﻮاﻫﯽ ﻣﺰارع ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺑﺬر ﺳﯿﺐ زﻣﯿﻨﯽ. انتشارات ﻣﺆﺳﺴﮥ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﺛﺒﺖ و ﮔﻮاﻫﯽ ﺑﺬر و ﻧﻬﺎل. 10 صفحه. 4- دانش، داریوش؛ ص صبیحه سلیمانیانزاد؛ فریدون فیلسوف و سیدمحمد اشکان. 1371. فراوانی چهار ویروس بیماریزای سیبزمینی در مزرعه آزمایشی فریدن اصفهان. مجله بیماریهای گیاهی، دوره 28، شماره 4-1، صفحه 1-9. 5- رمضانی، جواد؛ حسین معصومی؛ اکبر حسینیپور و مهدی شعبانیان. 1383. ویروسهای سیبزمینی در استان کرمان. شانزدهمین کنگره گیاهپزشکی ایران، تبریز. ایران. صفحه 232. 6- روشندل، سیامک؛ علی طاهری؛ قباد بابایی و علی مرشدی. 1385. مدیریت سلامت سیبزمینی. نشر هادیان. تهران. ایران. 448 صفحه. 7- زینتی فخرآباد، فاطمه و سعید نصراللهنژاد. 1392. ارزیابی مقاومت به سویه معمولی ویروس Y سیبزمینی در چهار رقم سیبزمینی در شرایط گلخانه. فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی، سال دوم، شماره اول، صفحه 17-22. 8- سلطانی، هرمز؛ رضا پوررحیم؛ علی رضوانی و علیرضا کریمی روزبهانی. 1386. شناسائی مناطق مستعد جهت تولید سیبزمینی بذری در استان همدان بر اساس ردیابی جمعیت شتههای بالدار. مجله علوم کشاورزی ایران، دوره 38، شماره 4، صفحه 611-622. 9- طوسی، نفیسه؛ علی آهونمنش؛ رضا پوررحیم و مسعود بهار. 1383. شناسائی نژادهای C و N ویروس Y سیبزمینی با استفاده ازRevers Transcriptase- Polymerase Chain Reaction (RT- PCR) وRestriction Fragment LenthPolymorphism (RFLP) . شانزدهمین کنگره گیاهپزشکی ایران، تبریز. ایران. صفحه 224. 10- مقصودی، رضا؛ بهروز جعفرپور و ماهرخ فلاحتیرستگار. 1383. وقوع نژاد N ویروس وای سیبزمینی (PVYN) در استان خراسان و نژاد Oاین ویروس (PVYO) در استانهای خراسان، گیلان و مازندران. شانزدهمین کنگره گیاهپزشکی ایران، تبریز. ایران. صفحه 223. 11- نیکان، جعفر. 1395. مهمترین بیماریهای ویروسی شتهزاد و مدیریت آنها در مزارع تولید بذر سیب. نشریه ترویجی مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، شماره ثبت 50111. 50 صفحه. 12- نیکان، جعفر و رضا پوررحیم. 1397. معرفی چند ژنوتیپ و رقم سیبزمینی مقاوم به ویروس برگ قاشقی سیبزمینی (PLRV). مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره 86، شماره 2، شماره پیاپی 107، صفحه 163-169. 13- Burrows, M. E. and Zitter, T. A. 2005. Virus Problems of Potatoes. Department of Plant Pathology, USDA-ARS, Cornell University, NY 14853 April, Ithaca. 14- Chatzivassiliou, E.K., Moschos, E., Gazi, S., Koutretsis, P. and Tsoukaki, M. 2008. Infection of potato crops and seeds with Potato virus y and Potato leafroll virus in Greece. Journal of Plant Pathology, 90: 253-261. 15- De Bokx, J. A. and Van der Want, J. P. H. 1987. Viruses of potato and seed-potato production. Second edit., Pudoc., Wageningen, Netherlands, 259 pp. 16- De Bokx, J. A., and Hutinga, H. 1981. Potato virus Y. AAB Descriptions of Plant Viruses, No. 242. 17- Dupuis, B., Cadby, J., Goy, G., Tallant, M., Derron, J., Schwaerzel, R. and Steinge, T. 2017. spraying, straw mulching and intercropping Control of potato virus Y (PVY) in seed potatoes by oilspraying, straw mulching and intercropping. Plant Pathology, 66: 960–969. 18- El-Shazly, M. A., Attia, Y. A., Kabil, F. F., Anis, E. and Hazman, M. 2017. Inhibitory Effects of Salicylic Acid and Silver Nanoparticles on Potato Virus Y-infected Potato Plants in Egypt. Middle East Journal of Agriculture Research, 6 (3): 835-847. 19- FAO. 2018. FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available in: http://faostat.fao.org/countryprofiles/. 20- Glais, L., Bellstedt, D.U. and Lacomme, C. 2017. Diversity, Characterisation and Classification of PVY. In: Lacomme, C., Glais, E., Dirk, L., Dupuis, A.,. Karasev, A.V. and Jacquot, E. (eds), Potato virus Y: biodiversity, pathogenicity, epidemiology and management. Springer Nature, Gewerbestrasse 11, 6330 Cham, Switzerland. 21- Glendinning, D. R. 1983. Potato introductions and breeding up to the early 20th century. New Phytologist, 94: 749-505. 22- Hosseini, A., Massumi, H., Heydarnejad, J., Hosseini Pour, A. and Varsani, A. 2011. Characterisation of Potato virus Yisolates from Iran. Virus Genes, 42: 128–140. 23- Hu, X., Karasev, A.V., Brown, C.J. and Lorenzen, J.H. 2009. Sequence characteristics of Potato virus Y recombinants. J Gen Virol, 90: 3033-3041. 24- Lacomme, C. and Jacquot, E. 2017. General Characteristics of Potato virus Y (PVY) and Its Impact on Potato Production: An Overview. In: Lacomme, C., Glais, E., Dirk, L., Dupuis, A.,. Karasev, A.V. and Jacquot, E. (eds), Potato virus Y: biodiversity, pathogenicity, epidemiology and management. Springer Nature, Gewerbestrasse 11, 6330 Cham, Switzerland. 25- Lacomme, L., Pickup, J., Fox, A., Glais, L., Dupuis, B., Steinger, T., Rolot, J-L., Valkonen, J.P.T., Kruger, K., Nie, X., Modic, S., Natasa, M., Ravnikar, M. and Hullé, M. 2017. Transmission and Epidemiology of Potato virus Y. In: Lacomme, C., Glais, E., Dirk, L., Dupuis, A.,. Karasev, A.V. and Jacquot, E. (eds), Potato virus Y: biodiversity, pathogenicity, epidemiology and management. Springer Nature, Gewerbestrasse 11, 6330 Cham, Switzerland. 26- Matthews, R. E. F. 1991. Plant Virology. pp. 591-632. Third Edition, London, UK: Academic Press. 27- McIntosh, C. and O’Connell, J. 2014. Extract from Potato Grower (February 2014 edition), Capital Press. http://www.potatogrower.com/2014/02/study-shows-pvy-costs-idaho. 28- Mostafae, S., Mosahebi, G.H., Koohi Habibi, M. and Ansari Dezfouli, E. 2008. Study of biological and molecular characterization of pepper-PVY isolated from Tehran pepper fields and it’s comparison with other PVY isolates. Iranian Journal of Virology, 1 (4): 31-34. 29- Nolte, P., Whitworth, J., Thornton, M.K. and McIntosh, C.S. 2004. Effect of seed-borne Potato virus Y on performance of Russet Burbank, Russet Norkotah, and Shepody potato. Plant Dis, 88: 248–252 30- Pourrahim, R. and Farzadfar, S. 2007. Incidence and distribution of important viral pathogens in some Iranian potato fields. Plant Disease, 91: 609-615. 31- Smith, P., 1931. Potato virus Y. Description of plant viruses, No. 242. CMI/AAB. 32- Stevenson, W. R., Loria, R., Franc, G.D., Weingartner DO. 2001. Compendium of potato diseases. St. Paul, Minnesota, USA: APS press. 125p. 33- Thomas-Sharmaa, S., Abdurahmanb, S. A., Alic, S., Andrade-Piedrad, J. L., Baoe, S., Charkowskif, A. O., Crookg, D., Kadianc, M. , Kromannh, P., Struikb, P. C., Torrance, L., Garrettaj, K. A. and Forbes, G. A. 2016. Seed degeneration in potato: the need for an integrated seed health strategy to mitigate the problem in developing countries. Plant Pathology, 65 (1): 3–16.
34- Valkonen, J. P. T. 2007. Viruses, Economical losses and Biotechnological potential. In: Vreugdenhil J (ed.) Potato Biology and Biotechnology. Elsevier, New York, pp. 619–641. 35- Van den Heuvel, J. F. J. M., Driven, J. A. A. M., van Os, G. J. and Peters, D. 1993. Acquisition of potato leafroll virus by Myzus persicae from secondarily-infected potato plants of different genotypes. Potato Research, 36: 89-96. 36- Whitworth, J.L., Nolte, P., McIntosh, C. and Davidson, R. 2006. Effect of Potato virus Y on yield of three potato cultivars grown under different nitrogen levels. Plant Dis, 90 (1):73–76 37- Woodford, J. A. T., Fenton, B. and Barker, H. 2002. Managing aphid-transmitted viruses in Scottish seed potato crops. Proceedings of Crop Protection in Northern Britain, Dundee, UK, February 2002. pp. 231-236. 38- Zinati Fakhrabad, F. and Nasrollahnejad, S. 2011. First report of occurrence of Potato virus Y(PVY) in potato fields of Golestan province. National Conference on Management in Agriculture. Islamic Azad University, Jahrom Branch. Jahrom, Iran. 319 p. | ||
Statistics Article View: 2,863 PDF Download: 679 |